In Life : Everyone Is A Traveller

In Life : Everyone Is A Traveller

.i. .a.m.s.t.e.r.d.a.m.

i amsterdam part I

last two weeks, i had my first euro trip and my dream was fulfilled! aha! sebenarnya, rasa tanak pegi sebab my financial wasn't that good at that time, tapi bila semua benda dah di settle -kan, tiket dah beli dan penginapan dah dibook, maka bermula lah pengebaraan benua eropah pertama aku. siyely, pegi netherlands a.k.a holland memang best. dan aku jumpa ramai indonesians kat sana. tengah jalan-jalan, ade yg menegur "dari mana?", and the question was from an indonesian who staying there. aha! 

perjalanan dr Victoria station, London (kami naik bus) ke Amstel station, Amsterdam ambek masa lebih kurang 13 jam! yup! 13 jam~ mengalahkan perjalanan aku naik bus sani express masa balik raya.haha. dah la bus tu sempit, and dapat pula so-called "captain" yang tah pape, menambah warna pada perjalanan yang lama tu. ade la jugak sekali sekali aku menyumpah manusia kat depan aku sebab leher panjang sngat, menghalang view aku nak tengok screen. potong stim betol!

perkara pertama yg aku perasan pasal amsterdam ni adalah, orang-orang kat sana suka naik beskal. u name it, semua jenis beskal ade. bilangan basikal lak, mengalahkan bilangan kete yg ada kat sana. macik, pacik, adik kakak, semua naek beskal. naik beskal lak, ade skill nyer. kalo x de loceng yang bunyi cam loceng beskal yg aku naik masa kecik kecik dulu mmg x sah. plus, diorang neyh x bnyak bergerak. time kitaorunk sampai kat amsterdam, jalan raya sunyi je, kedai kedai ditutup walaopun dah pukol 11 pagi lebih. tapi bila dah kol 2-3 camtuh, baru diorang keluar beramai-ramai. lewat nak ke pasar agak nyer.
untuk pengetahuan korunk, holland ni femes ngn kincir angin dan bunga tulip.tapi, sepanjang aku kat holland, aku jumpa sebijik je kincir angin (tu pon masa atas bus) dan langsung x jumpa bunga tulip ori. kenapa? sebab time tuh winter, mana tulip nak berbunga. sedikit kecewa. tak lupa jugak, netherland femes ngn marijuana (ganja) and red light district yg merupakan daerah tuk bisness pelacuran. kat sini, pelacuran adalah sah dan pelacur even kena bayar tax kat goverment. 

 
masa nak ke town, cari money changer bureu



 ni nama dia red light distrct, tapi adalah mnjadi kesalahn tuk mengambil gambr perempuan berbikini di dalam bilik bilik kaca kat sana. well, agama pon cakap haram kan?



city centre






bersambung...

6 comments:

renjizakura said...

huhuhuhu
nak g red light district la mcm neh
cam best jer tmpt tuuu
gagagaga

saiful al ieman said...

red light mmmg best.
tapi agak malu kalo g jenjalan kat sana. i couldnt help myself from having that feeling. sbb sbb ni budakk baik kut. haaha!

renjizakura said...

oooo gagagaga
lain kali g lah sengsorang
u pegi sana just melancong je ker?

saiful al ieman said...

kalo sensorang, sah sah x pegi..haha!
yup, melancong masa winter break =p

renjizakura said...

eyh kat sana ok ker?
bukan snow tebal terok ker skrng neh?

saiful al ieman said...

kat amster ke? x tahu la, coz i went there 2 weeks ago.
kalo kat canter, salji dah cair dah pon, haha!

england.one album, a million memories