In Life : Everyone Is A Traveller

In Life : Everyone Is A Traveller

a.k.u. d.a.n. b.u.s.~.

pagi pagi selepas azan subuh, aku bangun. hari ni aku mahu pulang. dengan bantuan abg azmir, aku smpai di stesen putra 45 minit lebih awal. sempat menghantar syahrul menaiki bus pulang ke terangganu. menunggu bus sampai, aku melayan kerenah bodoh din beramboi dalam sebabak era sumbangan teman sebilik. kecut perut aq ketawa.urat kentut terasa tersimpul sudah. tapi aku rasa orang sebelah aku lagi curious kowt. yang aq tertawa sensorang pehal? gila ka?~ ah, ada aku kesah? yang penting aq x bosan menunggu bus sampai. tapi hari tu, pemandu bus bersikap agak gila sedikit. dia parking bus diluar stesen putra..yang dia parking luar apa kes? keje aku lak terumbang ambing mengangkut beg keluar stesen. yang buat aku ingin menyumpah seranah, lepas aku naek bus, duduk dibawah ekon yang slow mengalahkan kura kura pulau Galapagos, baru la bus bergerak masuk dalam stesen.gampang.

bus bergerak bila manusia yng rata rata dari mereka melayu yg teringin menyaksikan tarian naga di kota bharu memenuhkan kerusi kerusi bus. aq dengan perut berdecit mengopak bungkusan roti yang aku beli sebelum naek bus tadi.lapar kot.dari pwtc ke duke masih lagi lancar.masuk aje gombak, jalan sudah mula sesak. aq berbicara di dalam hati.shial.hari nie mesti lambat sampai.dan dugaan aku betol.jalan jem teruk,seteruk bila warga kota pulang untuk meraikan aidilfitri di kg halaman. kadang kadang, ada jugak aku tertanya, semua orang yang ada kat area kl ni, org dari wilayah timur ke? mana x nyer, tiap kali cuti, stesen kutipan tol gombak mesti padat. aliran lebuhraya karak mesti lembab.x percaya? naik la bus tyme cuti raya aidilfitri.anda akan tahu situasinya.

dua jam pertama perjalan aku masih okeyh. novel 'don't tell mummy' tulisan toni maguire aq baca dengan penuh khusuk. masuk jam ke 5, aq dah mula cuak.x kan baru smpai merapoh kot? huh! shial tol.tapi bila bus berhenti untuk rehat, aq turun tuk menegangkan urat2 yang teranyam sejak duduk di kerusi bus. kewajipan x dilupakan. solat zuhur dan asar aq jamak dan qasarkan sekali.rehat setengah jam, bus bergerak kembali. tyme ni lah, mentari mula memancar memenuhi seat aku. kesiankan org di belakang yang tidak berpenghadang dari panahan mentari, aku tarik curtain ke belakang.celaka.sengkek punya minah.lepas aku bermurah hati berkongsi curtain, dengan selamba bodoh dia tarik curtain ke arah dia bagi teduh.yang dia x reti nak berterima kasih tu pehal?..yang jadik mangsa aq, terpanar dipanah mentari petang. dalam hati meyumpah seranah minah sengkek di belakang.shial tahap cipan. tapi syukur bila mentari mula mendung.hujan rahmat buat aq mengntok.x perlu mengira kambing biri biri, mata terus layu.

mata dibukak. bus masih lagi berlari perlahan.alamak! sengal punya jem. dari jam 9.30 pagi tadi aku naek bus.masih jugak belum sampai. gara gara semua nak balik kampung beraya sama makan buah oren, jalan jadik jem. dari Gombak sampai lah ke Kuala Krai perjalan memang terbantut. hati sudah mula panas.belakang sudah terasa sengal mengalah rasa sengal kesan dari marathon merentas desa. ditambah pulak dengan minah sengek dibelakang, aku mahu cepat smpai.masuk mgrib, suasana jadik gelap.dalam bus gelap gelita. si pakcik bus pulak memang sah pening sebab x bukak lampu dalam bus. selepas sejam bergelap baru lah dia bukak.shial..

ini kali pertama dalam sejarah aku naek bus yang aku turun di wakaf che yeh. sebelumnya, kota bharu jadik lokasi aku berhenti.cuma kali ini aq tidak tahan untuk turun.lantak lah apa nak jadi.aku nak turun. selamat abg aq dah ondaway ke kb masa tuh., x perlu memandu jauh, dia harus u trurn untuk mengmbil aku di wakaf che yeh.hati dah senang, tapi perut lak meragam. meronta ronta untuk diisi.naseb baek ada pasar malam kat kg aku! aq akan melantak disitu.sampai di rumah, keluagar tersayang menyambut kepulangan aku..alhamdulillah, aku selamat sampai^^~


i'm making a statement here; perjalanan aku mengambil masa 12 jam okey, DOBLAS jam, 3 jam kurang dari rekod aku (perjalanan dr kb ke kl tyme lepas raya yg mengambil masa 15 jam..repeat LIMA BELAS jam**)

14 comments:

flisset said...

kl ke ipoh 5 jam!gyler tol..aku sampai termuntah2..x thn!15 jam tu kalo aku xbley thn kot..

saiful al ieman said...

haha~
yg 15 jam tuh selamat ada kengkawan naek sekali ngn aku,
kalo x mampos keboringan aku~ haha

balik kl dah x yah risau sal jem dah~
aku naek flight huhuhu^^

Dyana said...

same goes to me. dr gombak nk msuk highway dh 2jam. nk boley sampai genting sempah pon unle aku bwk 30km/h je. tu pun asyik brake je. skit at dow ! dah la aku lapa time tu, kelentong kt uncle aku, aku ckp da kenyang. hahaha. aku kn pemalu. awww ! :p
my journey back to trg was 7hours. bese 5jm+ je. tsk.
compare dgn nek flight, 45 minit dh smpai umah, ni naek kete, gombak pun xlepas. hihi. siott je. tp nek kete pun fun ape. ley tgk ramai org byk pmndgn. hehe :)

saiful al ieman said...

ambek ko~
hahah, pemandangan la sangat! jumpa boar ngan sow tetiba melintas baru dikatakan pemandangan =).kalo setakat tengok tepi nampak kete, tengok depan nampak bus, bek takyah tengok.kat kay el pon melambak..hahha
btw~ both oral presentations akan dijalankan pada 22 feb ni..
dah 'prepare'? hahah^^

Dyana said...

shot ! mtk postpone la eh ? kena penalised ke ape2 x ?
adoih ! cuak gak ni. huu :(

saiful al ieman said...

haha~
cuak x cuak!
x per apabila kita bertiga bergabung, kita akan jadik kuat!
x yah cuak2~hahah^^

flisset said...

yer..3 org lwn mdm z..pastu dicomparekan ngan 49 org.yeah!chayok!hehehe

saiful al ieman said...

uwekk~=)
ni oral lah..x der kaitan ngn b.ed office..
esei tuh, kami ada cara tersendiri hahahh^^
pape pon kami tetap akan bercuti panjang!
hohoh

Dyana said...

hoho !
go shy ! agogo shy !
eh silap pulak :p

saiful al ieman said...

hahah~
baeklah..
dena, tehah, shy! bergabung!
berusaha kita membenteras gejala ponteng^^~

flisset said...

haha..yana mengom!agogo vs agigi.hehe

saiful al ieman said...

flisset~
apa yg anda merepek ni?

Dyana said...

mane ade org jual kerepek.
haha

saiful al ieman said...

dena~ sokong flisset nampak..
anda pon nak merepek jugak ka?
haahh~

england.one album, a million memories